Vinterforberedelser til gravstedet
Vinterforberedelser til gravstedet
Vinterforberedelser til gravstedet

Vinterforberedelser til gravstedet

Når man går mot vinter vil man gjerne rydde litt i blomsterbedet og eventuelt rengjøre steinen før vinteren setter inn. En lett vask av gravminnet gjør at steinen holder seg fin og ren lengre, og man hindrer at mose og lignende gror så lett. Man bør være forsiktig, så man ikke skader skriften som er inngravert i steinen. Utenpåsatte bronsebokstaver skal man også være forsiktig med i forhold til vask. En grovere vask krever rett utstyr for å få til, da tar vi gravminnet inn til fabrikk for rengjøring og oppussing om nødvendig.

Vedlikehold av gravstein:
Gravminnet kan gjerne få en enkel vask for å holde den ren. Trenger man en dypere og mer holdbar rengjøring, så utfører vi dette med riktig verktøy. Da tar vi inn gravminnet for en dypere rens, og pusser opp eventuelt navn og ornament ved behov. Hvor mye vedlikehold et gravminne behøver avhenger av hvilken utførelse gravminnet har. En naturstein i grov utførelse krever mer vedlikehold enn en stein som er helpolert. Er gravminnet helpolert holder den seg ren og fin og trenger kun lett vask. En stein som er av grov utførelse vil kreve noe dypere rens.

Ikke bruk stål eller andre metaller
Eksempelvis skader aluminium spader steinens forside om du bruker den for å måke frem steinen ved full vinter. Bruk børste og kost på steinens flater. Stålstrenger som finnes i gravdekorasjoner og gravkranser skal man også være forsiktig med, da disse ruster. Om du henger gravdekorasjonen på steinen så kan dette lage rustflekker som det er svært vanskelig/umulig å fjerne. Ved mye vind og dårlig vær henger disse og svaier litt frem og tilbake og lager stygge striper i steinen. Disse stripene er umulig å fjerne uten større kostnad. Men legg gjerne dekorative mosekranser med granbar, kongler og røde bær foran steinen. Krans på kirkegården er en flott tradisjon, det pynter gravstedet. Mange gravkranser lages i dag av 100% nedbrytbart materiale.

Gravlys - bruk oljelys for lykter
Bruk oljelys som er beregnet for gravlykter og som er ment for utendørs bruk. Disse avgir ikke for mye varme og brenner med en klar vakker flamme. De vanligste har brenntid på 2,5 døgn og 5 døgn, brennetiden påvirkes av været som kulde, regn og vind. De fleste lyktene som selges for gravsted får plass til 2,5 døgnslys, mens litt større lykter er tilpasset 5 døgnslys.  Som alternativ finnes det mange fine batteridrevet engangslys, led gravlykter og solselle lys. Det fine med disse er at de ikke slukkes av vær og vind, og at de har lang brennetid. Flere finnes med bevegelig flamme og ser ut som ekte lys. I Den norske kirken er det vanlig å tenne lys på graven allehelgensdag, julaften og 1. påskedag. I katolske kirker er det også en skikk å tenne et lys for sine døde inne i selve kirken, noe man gjerne gjør hver gang man besøker den. Det er også stadig flere som tenner lys på digitale minnesider, men tradisjonen med å tenne lys på gravstedet er et inkluderende uttrykk og lystenning på graven trenger ikke å knyttes opp til at man er religiøs. Lystenning er et uttrykk som man kan legge mange forskjellige grunner i. 

Gravlykter
Vi har et stort utvalg gravlykter, det er fint å dekorere gravstedet med engler, kranser og gravlykter. Mange minnes sine kjære ved å tenne lys i mørketiden. Når det gjelder vaser på gravstedet så anbefaler vi at disse fjernes før vinteren og frosten kommer, da mange glemmer å tømme innervasene for vann og faren for at de frostsprenger er tilstede. Det er ofte brukt samme festebrakett for lykt og vase, dette for å bytte mellom lykt og vase i sommer og vintertiden. 

Tilbake til artikkeloversikt